Reportáž z Čachtíc, 16. júla 2016

Po pretekoch kde sa na nás slniečko usmievalo, prišiel pretek kde nás čakal dážď. Organizačne nás už nič neprekvapí, pretek prebiehal bez problémov. Zišlo sa nám aj dosť začiatočníkov. Veríme, že tí si pretek užili a uvidíme ich opäť. Tak sa pozrime na to, čo sme si pre strelcov pripravili.

Počet situácií nikoho neprekvapil, päťka je už klasické číslo. Tentokrát som pre vás varili ja s Milanom, snáď vám chutilo. Stage boli rôznorodé, poďme si ich pozrieť detailnejšie.

Stage 1 - Nedeľné šopingovanie

Je nedeľa, a vy ste sa ako správny konzumný občan, vybrali šopingovať do nákupného centra. Práve vyhodnocujete zľavy v jednom z obchodov na konci dlhej chodby, keď sa spustí streľba. Je potrebné aby ste sa dostali k najbližšiemu východu....

Stage, ktorí nepriniesol žiadne neštandartné veci, iba klasické zákernosti. DDovolím si tvrdiť, že technicky bol stage normálnej náročnosti, žiadne šialene kryty, neterče alebo prekážky. Najväčšou zákernosťou bol ten posledný terč, ukrytý vzadu. Napriek tomu tento stage ukázal dve veci, dva dôvody, pre ktoré bol stage postavený tak ako bol.

Tí, ktorí už poznajú nás rozhodcov, okamžite bežali až k zadnému valu a kontrolovali priestor. Strelci začiatočníci ale aj skúsení IPSC strelci akonáhle videli prázdny stage, mali dostrielané.

Druhým dôležitým faktorom, bola voľnosť riešenia. V rámci situácie bol pohyb medzi krytmi voľný, strelca neobmedzovalo nič vv tom, ktorou trasou sa presunie. A podľa rozhodcu na situácií, mnohých to dosť rozhodilo. Take sa pripravte na to, že tento faktor sa bude objavovať čoraz častejšie.


Stage 2 - V utajení

Konečne je to tu, šéfovia najväčších drogových kartelov sa stretli, aby si rozdelily sféry vplyvu. Vďaka tomu, že špeciálnym policajným agentom sa podarilo tieto kartely infiltrovať, viete presne kedy a kde zasiahnuť. Dobrou správou je, že každý boss si mohol doviesť odmedzený počet ochrankárov a tak proti vám nestojí armáda. Zlou správou je, že vzhľadom na hlboké utajenie policajtov, nikto nevie ako vyzerajú. Jediné, čo sa podarilo odkomunikovať je fakt, že policajt stojí vždy po bossovej pravici. Vrážate do miestnosti a vidíte ako čelom k vám otáča plno ozbrojených ľudí. Nezastrelte kolegov!

Inšpirácia na tento stage k nám prišla zo susedného Česka. Náročnosť stagu spočívala okrem krytia, terčov, vzdialeností a kyvky hlavne v tom, že okrem jedného boli neterčne neoznačené. Musím povedať, že výsledky strelcov na tomto stagi ma potešili. Holt, škodoradosť je najlepšia radosť.


Stage 3 - Le Pajzel

Priateľka Vás zobrala do hyper hipsterského podniku. Je to vaša prvá návšteva tohoto podniku....Kým priateľka ide k stolu a objednať paleo raw mrkvovú šťavu bez gluténu (...a asi aj posledná návšteva), vy ste sa rozhodli odskočiť na WC. Zrazu počujete krik, očividne došlo k prepadnutiu podniku. Zachránte priateľku.

Myšlienkou tohoto stagu bol fakt, že nie vždy poznáte prostredie a je nutné kontrolovať všetky možnosti. Osobne ma naozaj zaujíma názor strelcov na tento stage.


Stage 4 - Na nákupe

Nečakaná návšteva svokrovcov vás vyhnala do obchodu, neskoro večer sa vraciate domov a v taške nesiete ťažký nákup. Vychádzate z obchodu a kráčate pomaly k svojmu autu, kontrolujúc svoj mobil, či vám manželka neposlala správu, že máte kúpiť ešte niečo. Na parkovisku zrazu dochádza ku konfliktu medzi nakupujúcimi a bandov, ktorá sa rozhodla zahrať na Attilu Huna a jeho družinu.

Konštrukčne jednoduchý stage, ktorý mal však mnoho spoločné s Pianistom s predchádzajúceho kola. Nutnosť meniť pozície, prekrývajúce sa terče a neterče, popper umiestnený pred terčom a dve trčiace hlavy vzadu, kde jedna patrila neterču. Ktorá? Bolo sa treba ísť pozrieť.


Stage 5 - Strelecká hra

V tomto prípade nebola žiadna legenda, keďže išlo o streleckú hru. Cieľom bolo zaťažiť strelcovu myseľ spracovaním poradia popprov, presunom medzi oknami a sťažiť mu situáciu neterčami. Problematickým sa úkázal dážď a poppre pre malorážky. Dobrý nápad, najmä so zmenou neterčou na terče ktorý ešte určite zopakujeme, ale technicky lepšie.


Poznámka ku scoresheetom

Na tomto pohárovom preteku sme vyskúšali nový prístup ku scoresheetom, kde namiesto 5 scoresheetov má každý súťažiaci jeden veľký pre všetky situácie. Určite je to rýchlejšie na zadávanie, prepis všetkých výsledkov nám v nedeľu zabral asi 2 hodiny aj s obedom a venčením psa. Ale dážď predstavuje problém. Uvidíme, ktorým smerom sa budeme uberať, určite nás ale zaujímajú vaše názory.

Vladislav