LOS Marathon 2016

Konečne sme sa dostali k napísaniu pár riadkov k nultému ročníku nového formátu LOS-súťaže, Marathonu. Po týždňoch vymýšľania, kreslenia, rozmýšľania a výmen názorov sa pomaly začal rysovať priebeh tohto preteku.

Nápad na takýto pretek vznikol ešte niekedy na jar po návrate zo štandardného LOS-preteku. Nedalo by sa zorganizovať súťaž, kde by medzi stage-ami nebolo treba niekoľko desiatok minút čakať, jednoducho len prídem, strelím všetko naraz a idem domov? Áále dalo.. :) A tak vznikol Marathon.

Tentokrát sme si pre Vás vymysleli filmový zážitok. Ukázať, aké by to bolo, byť hlavnou postavou akčného filmu, kde treba makať od prvej sekundy až po záverečné titulky. Zodpovedne sme si najúspešnejšie akčné filmy pozreli, vybrali scény, ktoré by sme vedeli využiť a vymysleli na Vás nasledovných 6 situácií.

Los Pescado. Kedysi malá rybárska dedina, dnes veľká stoka. Jeden z hlavných prístavov na kokaínovej trase. Policajti v tomto meste sú buď skorumpovaní, alebo mŕtvi. Alebo je to poctivý idiot, ktorý má viac šťastia ako rozumu. Napríklad vy...

Prístav

Je to tu, zásielka drog, na ktorú Vás upozorní informátor, prichádza do prístavu. Tento večer začína pád El Doucheho. Ako posledný poctivý policajt si idete po informácie, ktoré Vás k nemu dovedú. Je načase predstaviť mu starú tradíciu bostonského pitia čaju.

Prvý stage určený pre pušku si pre strelca prichystal terče nablízko i naďaleko, kryté aj nekryté. Išlo hlavne o stage zábavný, avšak s dvoma nástrahami, keďže platí staré príslovie, rozhodcovia sú zákerní galgani. Hneď na začiatku z prvého krytu boli vidno dva terče úplnom konci stage-u, ktoré si mnohí nevšimli a tak veselo naberali procedúry. Druhým chytákom bol terč, familiárne pomenovaný rukaterč. Zbraň bola skrytá za krytom a mnoho strelcov, potom ako zbadali ruku, terč veselo odignorovali a rozhodcovia im veselo dávali procedúry.

Na konci stage-u stelec odložil pušku, našiel prvú indíciu a presunul sa do ďalšej situácie.

Čínska štvrť

Záťah na prístav bol úspešný, El Douche nie je úplná neznáma. Avšak El Douche už vie, že po ňom niekto ide, to je tá zlá správa. Čas beží. Rozhodol sa zahladiť stopy. Stretávate sa s informátorom Ma-am V’Pi-tchi, avšak El-Doucheho chlapci Vás o pár sekúnd predbehli. Zachráňte informátora, získajte informácie.

Stage, ktorý by bol ozdobou každého preteku LOS. S mostíkom ponad potôčik. Poskrývané terče, poskrývané neterče, náročné krytie a ďalšia indícia.

Skladisko

Ma-am mal pre Vás adresu najväčšieho skladu a drogového labáku El Doucheho. Veríte, že práve tadiaľ vedie cesta ďalej. Prichádzate na miesto, z auta vyberáte svoju vernú brokovnicu a bez zaklopania vstupujete dnu.

Stage určený pre brokovnicu, pre mnohých slúžil aj ako odpočinkový stage na vydýchanie. V kombinácii s vertikálnym krytom predstavovalo rozloženie popprov príjemné spojenie výzvy a zábavy. Navyše, keďže sa strieľalo bez pohybu, mnoho strelcov sa tu mohlo rozdýchať.


Labák

Skladisko bolo plné nohsledov a neobišlo sa to bez hluku. Labák vyzerá prázdny, ale je Vám jasné, že všetci sú v krytoch a čakajú na príležitosť. Prvá rana rozpúta peklo.

Stage, na ktorom sme zúžitkovali štyri kyvky, predstavoval pre zadýchaných strelcov výzvu. Nebolo výnimkou, že aj dobrý strelec tu minul celý pätnásť-ranový zásobník… na dve železá a jeden terč. Ďalšie terče mu už tep klesol. Ak niekedy prídeme na spôsob, ako zvýšiť počet kyviek a spoľahlivosť spúšťania, máte sa na čo tešiť.

Lobby

Unavený, zničený, ale stále živý idete do hotela, kde sídli El-Douche. Je Vám však jasné, že ochrana bude prísna. Vy musíte zistiť, v ktorej izbe býva.

Stage, ktorý sa bez hanby inšpiroval známou scénou z Matrixu, si na strelcov pripravil stĺporadie, za ktorými sa nachádzali fototerče. Podobnosť dáždnika s granátom, či naopak blondínka s revolverom, či v maskáčoch oblečený neoholený turista s kľúčami rozdávali penalizácie za missy a noshooty.

Hotelová izba

Je to tu, posledná várka nohsledov a El Douche je váš. Ale ako vraví Murphyho zákon, čo sa môže pokaziť, to sa pokazí. A tak, keď sa predierate vetracou šachtou, tá sa pod Vami prepadne a Vy skončíte dole hlavou uprostred izby plnej gaunerov.

Strelec sa presunul na situáciu a ľahol si na posteľ, situáciu riešil ležiac na chrbte, dole hlavou a mnohým to dalo zabrať. Následne pritiahol pneumatiku s poslednou indíciou a čakalo naňho finále.

Finále

Krv a pot, to je daň, ktorú ste zaplatili za to, že teraz stojíte zoči voči El Douchemu. Ale ktorý to je? Strecha je plná civilistov, nad hlavou Vám prelieta vrtulník, ktorý prišiel pre El Doucheho a v pozadí tiká bomba, ktorou chcel El Douche zamaskovať svoj útek. Spomeňte si na všetko, čo ste o ňom zistili, zastavte ho a zachráňte deň.

Po tom, ako si súťažiaci všetko prebehol, odstrieľal, ponachádzal indície, čakalo ho finále. Stage s jedným terčom, mnohými neterčami a malým gongom.

Úlohou bolo identifikovať podľa indícií, ktoré strelec nachádzal na stagoch, správny identikit a následne pred vypršaním času streliť malý gong. To prvé bol problém, lebo zapamätať si indície nebolo pod tlakom také jednoduché a mierenka na gong, v stave v akom väčšina strelcov bola, dala tiež zabrať.

Deväť-minútový časový limit sa nakoniec väčšine súťažiacim podarilo dodržať. Záchranku s defibrilátorom tiež nebolo nutné volať. A napriek prvotným sľubom, po dokončení súťaže infarkt nikto nedostal.

Slovo na záver

Čo dodať, kde začať, čím skončiť. Veľa vecí. Išlo o nultý ročník preteku, ktorého formát je jedinečný. Organizačne, dizajnovo, prípravou….niektoré veci sme zvládli lepšie, niektoré horšie. Po počiatočných problémoch, kde v čase keď mal strieľať už tretí squad a my sme boli niekde na začiatku druhého, nám nebolo všetko jedno. Ešte okolo 13:00 sme mali obavu, že poslední budú finišovať pri svetle reflektorov našich áut. V konečnom dôsledku sa nám to však podarilo poriešiť a posledný squad skončil s necelou hodinou meškania. Ale v každom prípade sme sa veľa naučili. A preto to nabudúce bude ešte lepšie. Áno, čítate správne, nabudúce bude.

Pokiaľ ide o súťažiacich, dovolím si povedať, že boli spokojní, ako na mieste, tak aj neskôr. Čas si súťažiaci mohli vyplniť shoot off-om.

Ostáva spomenúť už len to najdôležitejšie, ľudí bez ktorých by Marathon nebol.

Pomocníkov a rozhodcov, ktorí pretek navrhli, postavili, odpískali, lepili a nakoniec spratali.
Súťažiacich, ktorí tomu dali šancu, prišli, vydržali a bezpečne, bez problémov, si to strelili.
A tiež partnerov, ktorí poskytli veľmi pekné ceny ako do tomboly, tak aj pre samotných víťazov.

Vladislav